Ge bort ett äventyr

Igår var det köpdagarnas köpdag, Black Friday, och det var säkert många som försökte passa på att köpa julklappar. Och även om Black Friday såklart kan vara bra, till exempel för dyrare inköp som har varit planerade länge, typ en ny tvättmaskin, eller för de där julklapparna en ändå skulle handla, så är det också lätt att bli matt av köphysterin. Därför tänkte vi passa på att komma med ett julklappstips som inte kräver några inköp alls: att ge bort ett äventyr!

Vi har ju skrivit tidigare om att alla äventyr inte måste vara hur storslagna som helst, utan att alla kan vara äventyrare. Att ge bort ett äventyr behöver därför inte vara världens mest avancerade julklapp. Snarare tvärtom! Det kan vara både spännande och personligt, samtidigt som det är enkelt. Särskilt dyrt behöver det inte heller bli. Och efter snart ett år av att inte kunna umgås som vanligt, känns väl en upplevelse att göra tillsammans som den bästa presenten att både ge och få?

Det enklaste sättet att börja är att scouta möjliga äventyr som du kan göra i ditt närområde. Exempelvis bestiga kommunens högsta berg, som vi gjorde i september. Finns det inget berg så kanske det finns någon höjd fin utsikt? Du kan gå runt den största sjön, besöka en historisk plats eller gå en del av en vandringsled. Det finns en lång lista med leder hos Svenska Turistföreningen och en annan lång lista med landets pilgrimsleder hos Pilgrim i Sverige. Det här gör det inte bara enkelt och lättillgängligt, utan det är också ett roligt sätt att upptäcka nya platser där du bor!

Sedan är det såklart roligt att göra äventyret personligt, eftersom det ändå är ett present. Du kanske kan rita en egen karta? Eller om du, som jag, inte är särskilt vass på att rita i alla fall skriva ett fint kort med ledtrådar, utan att avslöja för mycket och sedan kombinera det med en skattjakt? Om det är en historisk plats du ska besöka, kanske det finns en bok som du kan ge bort tillsammans med upplevelsen. Eller så kan du sätta ihop ett quiz! Vill du göra det lite enklare kan du baka egen fika att ta med, eller se till att packa med favoritfikat (även om det inte är hemmabakat).

Eftersom det är ett äventyr måste det ju också vara spännande! Det enklaste sättet att göra det spännande är nog att testa något som du aldrig har gjort förut. Det kan vara en ny aktivitet, men det måste det inte vara. Det kan också vara att upptäcka någon av dina favoritplatser på ett nytt sätt. Istället för att promenera runt sjön som du alltid gör, kan du paddla över, åka skridskor på eller cykla runt den!

Planerar du att ge bort ett äventyr? Vi är jättenyfikna på vad, och såklart att få reda på hur det gick i efterhand!