Fem tips inför ditt vårdmöte

Det är fler än många gånger som vi har suttit på ett vårdbesök och känt oss oförberedda, och som att våra minnen har övergivit oss. Ofta har vi nog bara velat få det överstökat så att vi kan fortsätta livet utanför sjukhuset så snabbt som möjligt. Den känslan stämmer såklart fortfarande, men vi har utvecklat några strategier för att ta tillvara på tiden i vården. En viktig övergripande förändring vi har gjort är till exempel att sluta tänka att det är vi som “besöker” vården, utan istället börjat tänka att vi faktiskt ska ha ett möte där vi är en lika part.

Vi har sammanfattat våra strategier inför vårdmöten till fem tips som vi gärna vill dela med dig:

1. Dubbelkolla kallelsen
Läs igen! Står det att det krävs någon viss typ av aktivitet inför mötet? Provtagning, fasta, fylla i något långt hälsoformulär eller kanske “du får inte ha mens under besöket”. Läs noga och skriv in i kalendern som påminnelse! För det är väldigt stressande att kvällen innan upptäcka sånt där. Och då är det dessutom för sent för att boka om mötet. Kan du genomföra mötet digitalt istället för fysiskt? Det sparar så mycket tid och är verkligen värt ett försök! Men det kan krävas att detta anmäls i god tid till mottagningen. Om du ska dit fysiskt, kolla en extra gång vart du ska och utgå inte från att det är där du brukar vara, för ibland flyttar mottagningar tillfälligt eller permanent. Det är väldigt irriterande slöseri med liv att vara på fel plats i rätt tid.

2. Definiera ditt personliga syfte
Varför ska du ens ha det här mötet? Vad vill du få ut av det? Kanske är det att du vill lära dig något, bolla en idé om egenvård, utvärdera din behandling eller få hjälp att till exempel bli remitterad vidare.

3. Fräscha upp minnet på din historik
Aldrig mer den klassiska inledande frågan “hur mår du?”, följt av det klassiska korta svaret “bra”, följt av hjärnsläpp på hur det faktiskt har varit från igår och bakåt. Men det är inte så lätt att svara rätt (vi vet!), särskilt inte under press. Så ta lite tid innan ditt möte till att reflektera och att kort, gärna skriftligt, sammanfatta hur du har mått de senaste månaderna. När mådde du bra? Vad gjorde du då? Har du gjort något för att öka din må-bra-tid som fungerat? Var det sämre under någon period och vad kan det ha berott på? Om du har personer i din närhet som är lite insatta i hur du har haft det – ta hjälp för att påminnas om det är saker som du omedvetet har förträngt, under- eller överdriver. Kanske måla en enkel tidslinje att ha med på mötet som stöd? Eller kanske till och med ta med dig någon som kan stötta under mötet?

4. Skriv ner frågor (och skicka in)
Som tidigare sagts, är det lätt att glömma viktiga grejer i stunden. Så att skriva ner dina frågor och funderingar i mobilen kan vara en bra idé. Ibland kan det också vara en bra idé att skicka in frågorna innan via 1177. Lite som en agenda så att den du ska ha möte med kan förbereda sig. Genom att ha tänkt igenom och att ta med dina frågor kan du få ut mer värde av mötet. För det är ju faktiskt inte meningen att du ska gå dit för deras skull, utan för din egen!

5. Klä dig smart
Detta tips är för fysiska vårdmöten som innebär fysiska undersökningar, men kan kanske vara relevant för vissa digitala vårdmöten också. Det kan vara jättejobbigt med fysiska undersökningar. Det kan vara integritetskränkande. Men om du tänker igenom innan vad för typ av undersökningar som kanske kommer göras, kan det kännas lite, lite bättre i stunden. Jag försöker alltid ha en lång tröja, klänning eller kjol när jag ska till gynekologen eller inför andra endoskopiska undersökningar. Jag (Madde) tycker det är rent ut sagt fruktansvärt att vara Kalle Anka-naken och jag känner mig mindre utsatt när jag kan skyla mig lite. För undersökningar som inte kräver halv nakenhet brukar jag försöka klä mig så jag minimerar mitt eget krångel så mycket som möjligt. Typ inte ta tighta jeans som är svåra att få av och på, utan välja smidiga kläder och gärna som är så lösa att jag om jag till exempel ska undersöka armbågen bara kan dra upp ärmen och så vidare. Kim brukar också tänka så, och särskilt på skor. Typ att inte ta just skorna som alltid blir jättesvettiga, eller som tar ett år att knyta. Och ett sista klädtips: byxdress är ofta en skitdålig idé.

Har du fler strategier på hur du förbereder dig inför vårdmöten? Skriv gärna ett DM till oss på Instagram eller kommentera!